MET DEZE TIPS BEWERK JIJ JE VIDEO’S BETER.

06 Mar 2024 – 3 min. leestijd – door Sharon
share this article:

Videobewerking wordt vaak onderschat. Veel mensen denken dat het een leuk nummertje uit kiezen is en wat beelden neerleggen op de muziek.
Als je zelf wel eens een poging hebt gewaagd met videobewerking weet je dat dit anders in elkaar zit als je top-notch video’s wilt hebben. In deze blog geef ik je een paar basis tips hoe jij jouw video’s beter kunt maken.

ZET EEN DUIDELIJK DOEL VOOR DE VIDEO.

Een goed begin is het halve werk, daarom moet je beginnen met het duidelijk hebben van je doel van de video.
Dit bepaalt grotendeels hoe jij je video gaat bewerken.
Zo heb je verschillende doelen voor video’s zoals bijvoorbeeld: activeren, informeren, enthousiasmeren en entertainment.

KIES EEN PASSEND NUMMER.

Dit bepaalt o.a. het tempo waarop je de video gaat knippen. Houdt hierbij ook rekening met het doel van je video, o mag een activerende video wat sneller geknipt worden dan een informerende omdat hier de informatie overdracht voorop staat. Kies hiervoor de juiste muziek uit met een fijn, passend tempo.

Daarna is het de taak om de overgangen soepel te laten verlopen zodat het niet storend voor het oog is. Hiervoor heb je een aantal technieken:

KNIP & PLAK TIPS

1. Knip op de actie:
maak gebruik van meerdere camera hoeken (wide/medium/close-up), als er een actie plaatsvindt in het frame kan je bijvoorbeeld van wijd naar close knippen en dit voelt natuurlijker aan.
2. Knip op de beat:
Plaats markers op de muziek zodat het knippen op de beat makkelijker gaat. Het timen op de muziek zorgt voor soepelere, natuurlijkere overgangen.
3. Maak gebruik van de J-cut:
hierbij laat je het geluid van Clip B al spelen terwijl je Clip A nog ziet.
4. Maak gebruik van de L-cut :
Hierbij laat je het geluid van Clip A doorspelen terwijl je Clip B ziet.
5. Stuur het oog:
Door gebruik te maken van matchende camerabewegingen, aan elkaar weet het oog al waar het moet kijken wat zorgt voor minder storende overgangen
6. Match-cut:
Knip soortgelijke shots achter elkaar. Ze kunnen overeenkomen qua vormen, lijnen, kleur of de beweging waarin iemand bijvoorbeeld loopt.
7. Post-productie camera movement:
Zit er geen beweging in het shot, voeg deze dan toe in de bewerkingssoftware door keyframes toe te voegen. Zoals een subtiele zoom op een object.

AANDACHT PAKKEN MET DE INTRO

Zoals de meeste mensen weten wordt de aandachtspanne van de mens steeds korter.
Daarom is het belangrijk om vanaf het begin de aandacht meteen goed te pakken. Hier gebruik je de eerste 8 seconde van de video voor.
Gebruik daarom bijvoorbeeld je mooiste beelden op het begin om de interesse op te wekken, wissel sneller van beelden op het begin of prikkel de kijker met een vraag of interessante quote. Laat de intro ook niet langer dan 10 seconde zijn en gebruik bovenstaande technieken. Dit waren voor nu een paar korte tips!

HOUDT OOK REKENING MET…

Er is natuurlijk nog veel meer dat komt kijken bij videobewerking zoals: kleurbewerking, geluidsbewerking, geluidseffecten, visuele effecten, animaties en design. Te veel om in een blog te benoemen. Binnenkort schrijven wij hier meer over! Voor nu hopen we dat je wat hebt opgestoken uit de blog.

Mocht je na deze tips het nog steeds ingewikkeld vinden, dan kan je het ook natuurlijk uitbesteden. Aan Oakwise bijvoorbeeld ????

Groetjes & tot de volgende blog!

blog

MORE NEWS

1 2
alon israeli

+31 (0) 85 060 4442

alon@oakwise.nl

OFFERTE AANVRAGEN VOOR JOUW PROJECT?

Heb je een nieuw project in gedachten en wil je brainstormen over de mogelijkheden?Bij OAKWISE denken wij vrijblijvend met je mee. Vraag een offerte aan en wij nemen contact met je op

Offerte aanvragen